La recette
Ingrédients pour 4 personnes :

  • 3 jaunes d'œufs.
  • 1/2l lait.
  • 1/2 verre de crème liquide.
  • 1 gousse de vanille ou vanille liquide.
  • 80g de sucre.
  • 1 sachet de sucre vanillé.
  • Le temps de préparation : de 15 à 20min.
  • Le temps de cuisson : cela dépend des fours, mais il faut en général 40 à 50min de cuisson.
  • Le temps de repos : 10 à 12h au réfrigérateur.


Je sladký francouzský „pálený krém“. Konzistenci má jako pudink, ale je mnohem jemnejší, protože je pripraven ze smetany a žloutku.

  • 1 l smetany ke šlehání
  • 8 žloutku
  • 120 g vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
1 lžíce likéru (napr. amaretto, kahlua, grand marnier); krystalový cukr na posypání
Smetanu zahrejeme na teplotu asi 40 °C, smícháme s vanilkovým cukrem a drení (semínky) vanilkového lusku. Když je cukr rozpuštený, vmícháme žloutky a likér.
Smes nalijeme do ¾ do zapékacích misek, vložíme do vyššího pekácku s vodou a v této vodní lázni peceme pri 125 °C 50-60 minut (vetší miska déle casu).
Po upecení necháme zchladnou, v lednici vychladit a pred podáváním sypeme krystalovým cukrem, prelijeme destilátem a zapálené podáváme.


Vystavil suchac on 23.2.14

0 komentářů